אספלט אדיר הינו קבלן מורשה ומומחה באיטום באמצעות יריעות ביטומניות.
מה זה יריעות ביטומניות:
יריעות ביטומניות הנן השיטה הטובה ביותר לאיטום גגות שטוחים חשופים, מרפסות או גגות מרוצפים. בבצוע נכון והלחמה מלאה לתשתית היריעה הביטומנית תחזיק מעמד יותר זמן מכל שיטה אחרת. היריעות חזקות, גמישות ובעלות עמידות גבוהה כנגד פגיעות מכניות.
גג עם יריעות ביטומניות יכול להחזיק מעמד לטווח ארוך ביותר. נהוג לספק אחריות לעבודה זו לתקופה של 10 שנים אך בצוע נכון יכול אף להכפיל את אורך החיים של שכבת האיטום.
מתי לבצע?
יריעות ביטומניות מתאימות לבצוע על גבי גגות חדשים (בטון או בטקל) ועל גבי גגות המצופים בזפת.
לפני בצוע על גבי גגות בטון יש לבצע שכבת יסוד ביטומנית ו/או שכבת זפת. על גבי גגות מזופתים ישנים יש לבצע שכבת יסוד ביטומנית לכל הפחות בקטעים אשר עליהם קיימת שכבת הלבנה (סיד).
היריעות הרבה פחות טובות לבצוע על גבי גגות בעלי איטום אקרילי ישן או כזה אשר נמצא על גבי שכבת זפת קודמת. במקרים אלו יש להסיר את האיטום האקרילי לפני בצוע העבודות שאחרת לא יהיה ניתן לרתך את היריעות היטב אל התשתית. ביצוע יריעות ביטומניות על גבי איטום אקרילי ישן (כגון פוליגג, אקרילפז וכולי) יגרום לכליאת החומר האקרילי מתחת ליריעות. לחות ורטיבות שקיימת בגג יגרמו להמסת חומר האיטום האקרילי ולהיווצרות עיסה דביקה ורטובה מתחת ליריעות הביטומניות. מיותר לציין שהיריעה פשוט תתנתק מהתשתית באזורים אלו. הנוהג בשוק הנו להמיס את החומר האקרילי באמצעות מבער גז. שיטה זו איננה אידיאלית ואיננה מסירה את כל החומר האקרילי מהגג אלא גורמת לערבובו עם שכבת הזפת התחתונה. עדיף לקלף את כל החומר באמצעים מכנים ולהעזר בחימום בגז רק כאמצעי עזר, אם בכלל. בכל מקרה אין לבצע יריעות ביטומניות על גבי חומר איטום אקרילי.
היריעות אינן מתאימות לבצוע גם על גבי משטחים אשר נאטמו באמצעות חומרי איטום צימנטים הידראולים. איטום ביריעות על גבי חומרי איטום צימנטים הידראולים (כגון סיקה טופ 107 או טורוסיל) לא יחזיק מעמד לזמן רב. החומרים הצימנטים ההידראולים אינם סופגניים ולפיכך חומר היסוד הביטומני של היריעות לא יספג בתוכם ואחיזתו (ואחיזת היריעות) תהיה גרועה ולא תעמוד במבחן הזמן. ויאמר כאן שוב – איננו באים לפסול נוהג בצוע זה אלא פשוט מציינים את האמת לגבי עמידות המערכות לתקופת הזמן הארוכה ביותר.
ניתן לבצע יריעות ביטומניות גם על גבי שכבת יריעות קודמת, אך יש לבצע הכנות מתאימות להסרת שכבת האגרגט או שכבת ההלבנה (במקרה של גגות חשופים) ויש צורך במריחת שכבת יסוד ביטומנית. גם כאן יש לאמר שבצוע יריעות ביטומניות על גבי יריעות ביטומניות ישנות יהיה הרבה פחות טוב מביצוען על גבי משטחי בטון (עם פריימר) או משטחים עם זפת משום שאחיזתן תהיה פחות טובה והיווצרות חללים ובועות בין השכבות הינה פשוט בלתי נמנעת. בנוסף יש לעלות בקירות אשר סביב הגג אל מעבר לשכבת היריעות הקודמת ולשם כך נחוצה בדרך כלל עבודת הכנה מקיפה בקירות (הסרת שכבות צבע ו/או טיח רופף). בכל מקרה שבו מתבצעת שכבת יריעות שניה על גבי שכבה ראשונה ישנה יש לוודא שלא קיימות נפיחויות ובועות אויר בשכבה הקיימת. את אלו יש לחתוך ולוודא שכל שכבת האיטום הישנה מוצמדת היטב אל הגג. מנסיוננו- במרבית המקרים שבו מתחילים בעבודת פתיחת הבועות והנפיחויות- מתברר שכמעט וכל השכבה התחתונה ממילא איננה צמודה טוב לגג, מה גם שלעיתים מתגלית רטיבות והזעה רבה (אדים) מאחורי שכבת היריעות הישנה.
לפיכך ברוב המקרים עדיף פשוט להסיר את שכבת האיטום הישנה ולבצע את שכבת היריעות החדשה על גבי גג יבש ומכוסה פריימר ביטומני (או זפת).
כל חומרי האיטום ושיטות העבודה עומדים בדרישות מכון התקנים לגבי חומרי בניין ועבודת בניין.